top of page
Toast met shiitake

Ingrediënten

  • 100 g shiitake

  • 2 sneetjes zuurdesembrood

  • 2 flinterdunne plakjes Zwitserse kaas (zoals Sargento)

  • 1 tl olijfolie

  • 2 shiitake champignons, in dunne plakjes gesneden

  • Een handvol ruccola sla

  • 1 tl appelciderazijn

  • Peper en zout naar smaak

​​​​​​​​​​​​​​​​

Bereiding

  • Beleg de sneetjes brood met de sneetjes kaas, en plaats

     in de voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 4 min.    

     of tot de kaas gesmolten is.

  • Zet een pan op een heet vuur, met de helft van de olijfolie

  • Voeg de shiitake toe en bak gedurende 3 a 4 minuten

  • Meng de ruccola in een kom met de rest van de olijfolie,

     het appelciderazijn, peper en zout.

  • Haal het brood met de kaas uit de oven, en verdeel de sla 

     en dan de warme shiitake champignons over de sneetjes.

Risotto met shiitake paddenstoelen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram shiitake champignons 

  • 2 sjalotjes gesnipperd

  • 1 teentje knoflook fijngehakt

  • 50 gram roomboter

  • 200 gram Arborio risottorijst

  • 600 ml groentebouillon

  • Saffraan geweekt in warm water

  • 100 gram Parmezaan dun geraspt

  • ½ bos bladpeterselie fijngesneden

  • Olijfolie

  • Peper

  • Zout

​​​​​​​​​​​​​

Bereiding

  • Zet een pan op de kookplaat en verwarm

     er wat olijfolie in.

  • Voeg boter toe en doe de fijngesnipperde

     sjalot en knoflook erbij.

  • Fruit de sjalot zonder dat deze kleurt

  • Voeg de risottorijst toe en blijf roeren totdat de rijst goed gemengd is 

  • Voeg 600ml groentebouillon toe en plaats de pan in de stoomoven

  • Stel de oven in op stomen 100⁰C. ca 20 minuten en plaats de pan in de oven

  • Bak intussen kort de paddenstoelen aan in olijfolie met wat sjalot. Breng op smaak met peper en zout en voeg op het laatst de gesneden peterselie toe.

  • Neem de risotto uit de stoomoven en controleer de garing. De risotto moet een beetje lopend van structuur zijn

  • Voeg nu de geraspte Parmezaan toe en verdeel de risotto over de borden 

  • Schep op ieder bord gemengde paddenstoelen en laat er een druppel olie over vallen.

 

Tip: Ook lekker met een zacht gestoomd eitje (6 minuten).

Misosoep

Ingrediënten

  • 2 eieren

  • 80 gram shiitake, in kwarten

  • 100 gram boksoi, los gehaald

  • 20 gram Wakame, geweekt

  • 80 gram wortel, in plakjes

  • 250 gram Sanuki Nama Udon (Toko)

  • 80 ml Shirodashi Kombu

  • 1 liter water

  • 10 cm Hidaka Kombu

  • 20 gram bonito vlokken

  • Steranijs, 3 stuks​

Bereiding

  • Doe de kombu samen met het water in een pan en laat een nacht weken.

  • Breng het water zachtjes aan de kook met de Shirodashi bouillon, steranijs en de peper. Haal nu de kombu eruit.

  • Voeg de bonito vlokken toe en breng tegen de kook, zet daarna gelijk het vuur uit.

  • Laat afkoelen en roer niet.

  • Doe de bouillon door een fijne zeef. De bouillon is nu klaar voor gebruik.

  • Stoom de eieren in 7-8 minuten op 100 ºC. Spoel koud en pel deze.

  • Stoom de shiitake 1 minuut op 100 ºC of verwarm in de bouillon.

  • Verwarm de voorgegaarde noodles in de bouillon.

  • Doe als laatst de wortel en de boksoi in de bouillon.

  • Doe al het garnituur in een voorverwarmde kom en schenk hier de bouillon over.

Bladerdeegbundeltjes 

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 1 wortel

  • Olijfolie naar smaak

  • 100 g groene asperges

  • 300 g verse shiitake

  • Verse tijm naar smaak

  • Zeezout naar smaak

  • Zwarte peper naar smaak

  • 1 dessertlepel bloem

  • 1 dl witte wijn

  • 1 dl runderbouillon

  • 1 verpakking bladerdeeg

Bereidingswijze

  • Fruit de gesneden ui en in blokjes gesneden wortel in een beetje olijfolie. Voeg de shiitake en asperges toe en bak ze kort mee. Breng op smaak met tijm, zout en peper.

  • Bestrooi met de bloem, roer goed door en blus af met de witte wijn. Voeg de runderbouillon toe en laat een paar minuten sudderen. Haal van het vuur en laat afkoelen.

  • Snijd met een deegsnijder cirkels uit het bladerdeeg en leg in het midden van elke cirkel een beetje van het mengsel.

  • Bak in een voorverwarmde oven op 210°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot de bundeltjes goudbruin en knapperig zijn.

bottom of page