top of page
Vegan coquilles met knoflook en boter

Marineer de paddenstoelen op voorhand en bak ze in slechts 10 minuten! De stengel van deze paddenstoel lijkt op een coquille wanneer je die in plakken snijdt. Om de beste coquillesmaak te krijgen kan je ze best de avond voordien marineren in de knoflook-botersaus. Zo kunnen de paddenstoelen alle smaken goed opnemen. Wil je ze iets minder intens van smaak, dan kun je ze ook gewoon minimaal 1 uur marineren.

Ingrediënten

​

  • 6 grote paddenstoelen, in plakken van 2,5 cm dik gesneden

  • 1 kopje hete groentebouillon

  • 2 eetlepels witte miso - 1 eetlepel sojasaus of glutenvrije tamari

  • 1 ½ theelepel zeewier- of kelpkorrels

  • 1 eetlepel olijfolie

 

Citroen-botersaus

​

  • 3 eetlepels vegan boter

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • Sap van 1 citroen

  • Zeezout en zwarte peper, naar smaak

  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt 

​

Bereidingswijze

​

  • Snijd de houtachtige uiteinden en de hoeden (kopjes) van de paddenstoelen af. Bewaar de hoeden voor een ander gerecht, zoals een roerbakschotel.

  • Snijd de stelen in stukken van ongeveer 2,5 cm dik.

  • Meng in een grote kom of Tupperware de hete groentebouillon, witte miso, sojasaus of tamari, kelpkorrels en olijfolie. Klop goed tot de miso volledig is opgelost in de bouillon.

  • Voeg de paddenstoelen toe en laat marineren gedurende 15 minuten tot 2 uur. Een hele nacht marineren geeft het beste resultaat.

  • Na het marineren, smelt je 1 eetlepel vegan boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur.

  • Bak de gemarineerde paddenstoelen in porties, met de platte kant naar beneden, gedurende 6-8 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Zet opzij en houd warm.

  • Je kunt tijd besparen door de knoflook-botersaus in een aparte pan te maken terwijl je de paddenstoelen bakt. Of je kunt afwassen besparen door dezelfde pan te gebruiken nadat alle paddenstoelen klaar zijn.

  • Om de knoflook-botersaus te maken: smelt 2 eetlepels vegan boter in de pan.

  • Voeg de knoflook toe en bak al roerend gedurende 1 minuut, of tot de knoflook geurig is.

  • Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

  • Serveer de ‘coquilles’ van paddenstoelen in een kom of serveerschaal en giet de knoflook-botersaus erover.

  • Garneer met verse peterselie.

  • Geniet ervan als voorgerecht of voeg toe aan een romige vegan pastaschotel.

Bron: The Edgy Veg

Vegan coquilles gekookt en gebakken

Nog een creatieve veganistische variant op coquilles, waarbij dikke plakken Black Pearl worden gekookt en gebakken tot ze een zachte, sappige textuur krijgen.

Ingredienten

 

  • 4 Black Pearl oesterzwammen

  • 1 el tuinkruiden bouillonpoeder(plantaardige) crème fraîche

  • verse bieslook

  • olijf-, hazelnoot-, sesam- of pompoenpitolie voor erover

  • Voor de knoflookboter

  • 3 el plantaardige boter

  • 1 teen knoflook

  • 1 el sojasaus

​

Bereiden

​

  • Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. Breng op smaak met de kruiden bouillonpoeder.

  • Snijd ondertussen de dikke stelen van de koningsoesterzwammen. Snijd de stelen in 3 tot 4 dikke plakken van ongeveer 3 cm. Dit zijn de vegan coquilles. Kook de coquilles 20 minuten in de bouillon.

  • Roer/prak de plantaardige boter, geperste knoflook en sojasaus in een kommetje door elkaar. Zet weg tot gebruik.

  • Haal de coquilles uit de bouillon. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een koekenpan en leg de vegan coquilles in de pan. Bak zo’n 2 minuten per kant, totdat beide kanten mooi goudbruin gekleurd zijn. Voeg daarna de knoflookboter toe aan de pan en bak nog één minuut mee. Niet langer, we willen niet dat de knoflook verbrandt. Lepel de boter af en toe over de coquilles.

  • Leg een kloddertje crème fraîche op een bord en strijk uit met de bolle kant van een lepel tot een streep. Leg hierop drie coquilles en breng ze op smaak met een snuf peper. Sluit af met gehakte hazelnootjes, bieslook en een drizzle olie naar keuze.

Bron: Beaufood

Gegrilde Black Pearl met misoglazuur

Voorbereiden

​

Snijd de paddenstoelen in rondjes van ongeveer 4 tot 5 cm dik. Snijd een kruispatroon aan één kant van elke paddenstoelcoquille. Kruid eenvoudig met zout en zwarte peper.

 

Doe een beetje olijfolie in een gietijzeren pan. Bak de coquilles aan beide zijden gedurende ongeveer 2 à 3 minuten.

 

Meng miso met water in een verhouding van 1:2. Zodra de coquilles gebakken zijn, draai je ze met de ingesneden kant naar beneden. Voeg het misomengsel toe en laat het kort inkoken tot een glazuur. Dit duurt slechts een minuut.

 

Leg de miso-geglazuurde vegan coquilles op een bedje van in chili-olie gebakken spinazie.

 

Miso bestaat uit sojabonen, zout en *Koji* en is volledig vegan. Het is een magisch ingrediënt dat een diepe umami-smaak geeft én rijk is aan probiotica.Er zijn verschillende soorten miso:-

 

Rode miso (zoals in dit recept) heeft een krachtige, zoute smaak.

Witte miso (Shiro) is zoeter en minder zout.

Gele miso (Mugi) biedt een aardse smaak.

 

In chili-olie gebakken spinazie, deze krokant gebakken spinazie met chili-olie is verslavend lekker. Een verrassende en smaakvolle manier om spinazie – een soms saaie groente – om te toveren tot iets bijzonders.

​

Ingrediënten

 

  • 2 tot 3 konings-oesterzwammen, in rondjes van 4–5 cm gesneden (ongeveer 9 stukjes)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1/2 theelepel zout

  • 1/2 theelepel zwarte peper

  • 2 eetlepels rode miso

  • 4 eetlepels water

  • 280 gram verse babyspinazie

  • 1 tot 2 eetlepels krokante chili-olie

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 tot 2 theelepels sesamzaad

​

Bereidingswijze

​

  • Veeg de paddenstoelen schoon met een vochtige doek.

  • Snijd in dikke rondjes van 4–5 cm.

  • Snijd de onderkant van elke ronde kruislings in.

  • Doe ze in een kom en meng met olijfolie, zout en peper.

  • Meng in een aparte kom de miso en het water.

  • Verhit een pan op middelhoog vuur met een beetje olijfolie tot bijna rookpunt.

  • Bak de paddenstoelen aan één kant goudbruin (zie video in origineel recept).

  • Terwijl de paddenstoelen bakken, bak je de spinazie in een aparte pan.

  • Zodra de spinazie geslonken is, voeg je naar smaak krokante chili-olie toe.

  • Draai de paddenstoelen om met de ingesneden kant naar beneden. Voeg het misomengsel toe en laat glazuren.

  • Draai om zodat beide kanten bedekt zijn met de misoglazuur.

  • Schik de pittige spinazie op een bord of schaal (je kunt individuele nestjes maken zoals in het originele recept).

  • Leg de vegan coquilles erop

  • Besprenkel met een beetje sesamolie en strooi er sesamzaad over.

Bron: Charlotte Fashion Plate

bottom of page